Verkoopfacturen

Behalve dat een bedrijf facturen ontvangt, zullen er ook facturen verstuurd worden naar klanten die niet contant betalen. Hierbij gaan we er van uit dat de goederen en de factuur op verschillende tijdstippen verstuurd worden.

Voorbeeld

Een bedrijf verstuurd de onderstaande factuur.

Aan de hand van een kopie van de verkoopfactuur (het origineel gaat naar de klant) gaan we weer de journaalpost maken. We gaan ook hier post voor post doornemen wat er gebeurt.

  1. We hebben geld te goed van onze klant
  2. We ontvangen BTW (omzetbelasting)
  3. We hebben opbrengsten

Punt 1

Een andere naam voor een klant die op rekening koopt is: debiteur. We gebruiken dus deze grootboekrekening om ons tegoed te boeken. De debiteur moet altijd het totale bedrag van de factuur betalen. In dit geval € 271,32. De grootboekrekening Debiteuren is een rekening van bezit (we hebben geld te goed). We hebben nu meer geld te goed dus debet boeken.

Punt 2

We ontvangen BTW. Ook al hebben we het geld nog niet binnen, voor de belastingdienst telt in de meeste gevallen het moment dat de rekening verstuurd wordt, ook als het moment dat we de BTW aan de belasting door moeten geven. Dus wij innen van de klant en wij sluizen dit bedrag door aan de belastingdienst. Deze rekening heet meestal Te betalen BTW (of OB) of een vergelijkbare naam. Deze grootboekrekening is een rekening van schuld (het geld moet aan de belastingdienst overgedragen worden). De schuld wordt in dit geval groter, dus de rekening moet gecrediteerd worden.

Punt 3

We hebben opbrengsten. Hier is een aparte boekingsregel voor, namelijk: opbrengsten altijd credit boeken. Denk hierbij aan de toename van het eigen vermögen. Dit hebben we al eerder toegelicht bij de boekingsregels.

De journaalpost wordt dan als volgt:

Datum

Rekeningnummer/omschrijving

Debet

Credit

16-01-2022

130 Debiteuren

€ 271,32

AAN 161 te betalen BTW

€ 42,32

AAN 850 Opbrengst verkopen

€ 228,00

Comment
Name
Email